Bestanden & Links
Wij zijn dus niet de eerste Arenbergruiters.


De Watermolen 29 april – 1 mei    Voor  L RV Magazine

 

Roland heeft weer een leuk weekend gepland in de Watermolen. Er is geen regen voorspeld en een prima temperatuur van 14 en 15 graden overdag. Dat is fijn voor de paarden. Zij staan ‘s nachts in mooie paddocks buiten met gras en extra hooi. Wij hebben halfpension in het hotel De Watermolen zelf. Alleen voor de lunch gaan we bij verschillende eetgelegenheden langs

Na aankomst op vrijdag eten we eerst onze broodjes op. Dan gaan we met 7 paarden een rit met een drankstop bij het restaurant van de Breugelhoeve maken. Onze paarden mogen we daar aan de bomen binden, omdat er toch geen aanplantingen zijn. Na terugkomst bij de trailers hebben we de paardjes verzorgd, zodat ze lekker op de paddock kunnen genieten. Stoelen uit de trailers en een apperetief met wat snackjes voor ons. We kijken uit op onze paarden en leren elkaar wat beter kennen. Meerdere kennen elkaar niet. ‘s Avonds gaan we voor het avondeten mini golfen. Dat is lang geleden, maar erg leuk onder elkaar. Lopend buffet met 3 gangen gaat er ook goed in voordat we van een dag buiten zijn in onze kamers lekker gaan slapen. Opladen voor de volgende dag.

Op zaterdag zijn we met 3 paarden meer. 10.  Ook zij kennen elkaar niet allemaal. Ze zijn super braaf. Zowel onderweg als tijdens de tussenstops. Wij wat eten en drinken en zij naast elkaar rusten. Geen bijtende en trappende paarden. Super. Roland heeft een lunch van soep een broodjes geregeld bij De Wijshavenhoeve. B&B. Daar heb ik wel eens overnacht. Mooie stallen en weien voor de paarden en door de eigenaresse word je verwent. Zij houdt van koken. Bij terugkomst bij de paddocks genieten we weer lekker na met een hapje en drankje, voordat we om 7 uur gaan eten. Lekker relaxen.

Op zondag alweer de laatste dag van onze 3-daagse. Wat gaat dat altijd snel. Na het uitchecken maken we nog een ritje met een eetstop bij de Pony Expres. Daar kunnen we lekker pannekoeken of eieren met spek eten.  Er staat hier altijd water klaar en ruime balken om onze paarden aan vast te zetten. Onderweg maakt Vera mooie video’s van ons. Leeftijd en ras maakt niet uit als je deze ritten wilt doen. Een Fries, Quarter, Draver, IJslander, BWP, Arabier, Arabier-PRE, of een gewone gevlekte zonder rasinfo elk paard kan dit. Dat is weer eens bewezen dit weekend. Verder maakt leeftijd niet uit. Van 8 tot 28 jaar zijn onze paarden. Een tof weekend. Genieten voor mens en dier!

 

Mireille Daarden


Wolvenaanval  NL

Als er een aanval plaatsvind komen er allerlei figuren langs. De correcte partij is Bij 12. Zij nemen een DNA monster waarvan onderzocht wordt, of het inderdaad een wolf was. Dan komen er ook mensen die voor de wolf zijn. Ze hebben totaal geen interesse in jou en je dode dieren. Komen er niet eens in de buurt. Vol spanning gaan ze op zoek waar de wolf over je anderhalve meter hoge hek met prikkeldraad is gekomen. Om te constateren dat het je eigen schuld is, dat je dieren dood zijn, omdat de wolf een gat onder je hek door kon graven. Dan krijg je te horen dat je het (nog) beter moet afzetten. En dat daar subsidie en hulp voor te krijgen is. Die blijkt er echter in jouw provincie helemaal niet te zijn. En nergens krijg je antwoord op je vragen om hulp en hoe een terrein dwars door bossages met een oppervlakte van 15 hectare wolfproof te maken is. Wel opmerkingen dat je dan maar kuddebewakingshonden moet nemen en al je dieren maar in stallen en/of hokken moet doen. Ook de provincie trekt zijn schouders op. Je krijgt je dieren wel vergoed, maar als er een tweede keer een wolf langs komt, neem je maar niet meer de moeite om alles in te schakelen. Dat hele circus waarbij je nog ellendiger gaat voelen hoeft echt niet meer. Dan maar geen vergoeding. Maar je probeert op eigen kosten het wel veiliger te maken, maar als je het wilt doen zoals ze zeggen dat misschien zou kunnen werken, ben je tienduizenden euro’s kwijt. En dat blijkt dus toch niet afdoende. Ik moet er wel bij zeggen dat ik de wolf een boeiend dier vind, er vroeger zelfs na onderzoek artikelen over geschreven heb, maar vind dat er heel dom over gedacht word, hoe deze in een dicht bevolkt gebied als heel Nederland kan leven. Het maakt de wolf echt niet gelukkig en al de dieren die er nu nodeloos gedood worden is zo triest.

De spanning dat het zomaar weer kan gebeuren, brengt bij veel mensen slapeloze nachten. Dit gaat helemaal uit de hand lopen. Triest voor iedereen en alle dieren. Ja ook voor de wolven. Waarvan er al meerdere verongelukt zijn. Zo jammer, dat de voor- en tegenstanders van de wolf niet eerst goed alles overdacht hebben. Maar niet alleen in Nederland zijn er problemen. Me een paar maanden terug me laten voorlichten over de wolven in Normandië. Waar het nu ook uit de hand loopt. En ik ben niet de enige in Nederland die slecht slaapt en bij ieder geluid wakker wordt, om te denken, zou de wolf er weer zijn.

 Verplicht in gewest Brussel, inclusief de Ring


KNHS - Buitenrijden.nl
19u ·
Ruiterpas Natuurmonumenten 🌳
Wist je dat je voor verschillende gebieden in Nederland vignetten nodig hebt? Op Buitenrijden.nl hebben wij een lijst staan voor welke gebieden je een vignet nodig hebt. Controleer ook altijd de website van de terreineigenaar voor de zekerheid.
Voor deze routes bij Natuurmonumenten is een ruiterpas verplicht:
🌳 Nationaal Park Veluwezoom
🌳 Nationaal Park de Loonse en Drunense duinen,
🌳 Montferland,
🌳 Mantingerveld
Kosten € 25, - per stuk
Leden van Natuurmonumenten krijgen € 5, - korting
Meer informatie op de website van Natuurmonumenten. Op Buitenrijden.nl vind je een overzicht van alle gebieden: https://www.buitenrijden.nl/tips-tricks/vignetten/

 

 
  Oorkonde Hertogelijke Ruiterclub


  •   FORMULIER EERSTE DEELNAME    indien geen LRV lid

  • ARENBERGRUITERS Dagformulier

  • Deelname voor 1 dag (kennismaking) In te vullen voor het begin van de activiteit en af te geven aan de gids of verantwoordelijke. Gelieve 1 formulier per persoon te gebruiken. Datum: …………………………………………. Activiteit: …………………………………………. Met dit formulier willen we u de kans geven om eenmalig kennis te maken met onze club. Hierdoor bent u tijdens deze activiteit verzekerd, op dezelfde wijze als onze leden. Als u in de toekomst nog aan onze activiteiten wil deelnemen, vragen wij u lid te worden. Naam: …………………………………………. Voornaam: …………………………………………. Adres: ………………………………………………………………………………………………………………… GSM: …………………………………………. E-mail: …………………………………………. Bij het deelnemen aan deze activiteit gaat u akkoord met het huishoudelijk reglement en engageert u zich dit na te leven. Enkele van onze belangrijkste richtlijnen zijn: - Volg steeds de aanwijzingen van de gids - We brengen niemand uit onze groep in gevaar - In galop wordt nooit ingehaald - We zijn hoffelijk tegen iedereen die we tegenkomen - We gaan in stap bij het naderen van wandelaars, fietsers of andere ruiters

  • Datum en handtekening.

Doc Eerste Deelname Aan Activiteit
PDF – 131,7 KB 577 downloads

    Lidgeld en tegemoetkomingen

Beste Arenbergruiters,

 

Op 15 oktober 2021 start het nieuwe LRV-werkjaar.  

 

LET OP:

Als je je persoonlijke letselverzekering wilt laten doorlopen moet jouw lidgeld vóór 20 oktober 2021 gestort zijn op de verenigingsrekening :

 

BE18 9731 8969 6365 

 

met als mededeling: NAAM + VOORNAAM, lidmaatschap 2022

 

Mogen wij vragen per lidmaatschap een aparte overschrijving te maken, dit maakt de administratie overzichtelijker. 

 

LIDGELDEN:

De meesten leden nemen ook de 6 euro extra uitbreiding van de verzekering naar privé.

Het abonnement Equitime (het maandblad van Het Belgisch Warmbloedpaard en de Landelijke Rijverenigingen) bedraagt 25,50 euro.

Het abonnement LRV recreatie-magazine bedraagt 11 euro en wordt naar ieder adres waar leden wonen verstuurd.

 

  • 43,00 €voor gewoon lid met extra verzekering en met LRV recreatie-magazine
  • 37,00 €voor gewoon lid zonder extra verzekering en met LRV recreatie-magazine
  • 32,00 €voor gewoon lid met extra verzekering en zonder magazine
  • 26,00 €voor gewoon lid zonder extra verzekering en zonder magazine
  • 05,00 €voor leden die bijkomend willen aansluiten bij de Arenbergruiters maar die reeds aangesloten zijn bij een andere LRV Sport & recreatieclub.

 

Informeer eens bij jouw mutualiteit of er geen tegemoetkoming bestaat voor het lidgeld van een sportclub (bij CM, de Socialistische Mutualiteit en De Voorzorg is dit alvast).

 

Deze attesten kunnen soms elektronisch worden ingediend. Is dat het geval dan kan je het doormailen naar arenbergruiters@gmail.com en dan bezorgen wij jou dat per mail terug met stempel van de club.

 

Moet het een origineel geprint document zijn dan kan je dit meebrengen naar de algemene ledenvergadering in december om er de stempel van de club te laten op zetten. Indien je niet kan aanwezig zijn op deze bijeenkomst kan je ons dit ingevuld document bezorgen op het adres Billighoutstraat 35, 3300 Tienen, samen met een gefrankeerde en aan jezelf geadresseerde envelop zodat wij jouw attest kunnen terugsturen.

 

BELANGRIJK:

Om de communicatie tussen onze leden te vergemakkelijken kunnen de e-mail adressen worden doorgegeven aan andere clubleden. Indien je dit niet wilt, kan je dit melden op arenbergruiters@gmail.com en dan wordt jouw e-mail adres niet doorgegeven.

 

Ook worden er regelmatig foto’s van activiteiten op onze facebook groep of onze website geplaatst. Ook hier weer, indien je dit niet wilt, kan je dit melden op arenbergruiters@gmail.com en dan worden er geen foto’s van jou geplaatst.

 

Groetjes,

 

Het bestuur


    Tegemoetkomingen ziekenfonds

  Formulieren ziekenfonds  

 


Aanvraag Terugbetaling Vrije Tijd Sport 304
PDF – 97,4 KB 64 downloads

Helan = Partena 

Sportclub Helan
PDF – 888,6 KB 60 downloads

CM
PDF – 669,2 KB 606 downloads

Lib Mutualiteit
PDF – 14,8 KB 578 downloads

OZ
PDF – 130,3 KB 552 downloads

Partena
PDF – 494,5 KB 590 downloads

Soc Mutualiteit
PDF – 279,8 KB 559 downloads

VNZ
PDF – 25,7 KB 559 downloads

Verzekering

contact opnemen met s.verlinden@lrv.be

Te sturen aan LRV secretariaat, Waversebaan 99, 3050 Oud-Heverlee.


Aangifteformulier Verzekering 0
PDF – 168,3 KB 273 downloads

Meer info over verzekering als LRV lid en de extra verzekering:

Wat moet ik doen bij een ongeval?

- Bij een ongeval met burgerrechtelijke aansprakelijkheid zijn steeds minstens twee partijen betrokken: degene die de schade veroorzaken en degene die de schade lijdt.

Vul op het  aangifteformulier de gegevens van beide partijen in, alsook de omstandigheden.

Stuur het aangifteformulier op, samen met het eventuele bestek en foto’s. U dient gelijktijdig ook aangifte te doen bij uw eigen verzekeraar. De LRV-verzekering is aanvullend, d.w.z. dat zij pas tussenkomst verlenen na uitputting van elke andere verzekering die de aansprakelijkheid voor vermelde schade dekt.

- Bij een lichamelijk ongeval is slechts één persoon betrokken: degene die schade lijdt.
Voor deze verzekering hebt u zowel het aangifteformulier als het geneeskundig getuigschrift nodig.
Laat het geneeskundig getuigschrift invullen door de behandelende arts.
Stuur het ingevulde aangifteformulier en het ingevulde medische attest samen op.

Zodra KBC Verzekeringen beschikt over alle nodige gegevens, wordt het dossier als volgt verder afgehandeld
  -  u ontvangt een ontvangstmelding waarin men u een dossiernummer toekent en meedeelt of de waarborg al dan niet verworven is
-  indien nodig wordt een inspecteur/expert/veearts/arts gelast om de schade te bepalen
-  als de waarborg verworven is en het bedrag van de schade gekend, wordt de schade uitbetaald.

Is schade aan mijn paard of pony verzekerd?

Nee, letselschade aan paarden, zoals bij personen, is niet verzekerd.

Ik ben ten val gekomen met mijn paard of pony, mijn rijbroek en/of rijhelm zijn hierdoor beschadigd. Kan ik deze kosten recupereren van de verzekering.

Nee, stoffelijke schade is niet verzekerd bij een lichamelijk ongeval.

Kan je, als niet-LRV’er, een polis afsluiten bij Landelijke Rijverenigingen VZW?

U kan geen verzekering afsluiten bij LRV indien u geen lid bent. Wanneer u zich aansluit bij een lokale vereniging, bent u verzekerd tijdens alle LRV-activiteiten voor LO, BA en rechtsbijstand. U kan bijkomend ook een verzekering nemen in privé-verband, zodat u ook gedekt bent wanneer u op eigen initiatief gaat wandelen en/of rijden. Manegelessen zijn hierbij uitgesloten.

Ben ik als LRV-lid ook verzekerd buiten de clubactiviteiten?

Wanneer je de bijkomende verzekering afsluit, ben je ook verzekerd tijdens wandelingen of oefeningen die je met paard onderneemt op eigen initiatief, los van om het even welke organisatie (o.a. ruiterclubs zoals LRV en VLP, processies, stoeten,...), en dit vanaf het ogenblik van het optuigen tot het aftuigen van het paard, met inbegrip van het optreden als menner of als passagier-eigenaar van een rijtuig waarmee deze paarden zijn bespannen.

Volgende activiteiten blijven evenwel uitgesloten:

- activiteiten ingericht door een manège: bvb paardrijlessen door een manège
- deelname aan officieel georganiseerde wedstrijden
- uitbraak van een paard
- bezoldigde activiteiten.

 

 


Huishoudelijk Reglement

Arenbergruiters
Leden
Iedereen, zonder beperking van geslacht, ouderdom, woonplaats, ideologische of politieke
overtuiging, kan lid worden van deze recreatieve vereniging, conform de aansluitingsvoorwaarden.
De leden storten een jaarlijkse bijdrage. In dit lidgeld is inbegrepen: het lidmaatschap, bijkomende
sportverzekering, maandelijks verenigingsblad, toegang tot alle LRV Recreatie-diensten en
ondersteuning en ervaring van een erkende en representatieve vereniging.
De aanvaarding van het lidmaatschap bij LRV Recreatie houdt het akkoord in met het huishoudelijk
reglement.
Deelnemers kunnen enkel participeren als alle inschrijvings-, lid- en verzekeringsgelden in orde zijn
voor het vertrek. Zo niet rijdt de ruiter voor eigen rekening en op eigen risico. Elke
verantwoordelijke zal er voor instaan dat ruiters die niet in regel zijn, niet deelnemen aan de
activiteit of manifestatie.
Verantwoordelijkheden en sancties
Het LRV Recreatie- Huishoudelijk Reglement is van toepassing, waaruit onderstaande bepalingen
worden herhaald.
Doping en verdoving allerhande zijn nooit toegelaten en is wettelijk vastgelegd. Een lid dat betrapt
wordt op doping of verdoving van paard of ruiter/menner kan – na verhoor door de Raad van
Bestuur en advies van de Pedagogische Commissie van LRV Recreatie - door de vereniging
uitgesloten worden.
Wreedheden en mishandelingen tegenover de paarden, baldadigheden en dronkenschap, gebruik
van drugs welke door de wet verboden zijn, en alle handelingen welke de goede faam, naam en
reputatie van de LRV Recreatie zouden kunnen schaden zullen eveneens – na verhoor door de Raad
van Bestuur en advies van de Pedagogische Commissie – een uitsluiting en/of een sanctie tot gevolg
kunnen hebben.
De groepsverantwoordelijke of de LRV Recreatie-kaderleden hebben het recht om elke overtreder
aan bijgaand reglement van zijn tocht en/of wandeling uit te sluiten en zullen hierover, binnen de 24
uur, schriftelijk rapport uitbrengen aan de Voorzitter van de LRV Recreatie welke dan zal oordelen
of de Raad van Bestuur en de Pedagogische Commissie moet samenkomen om het geval te
bespreken en een eventuele sanctie te treffen welke kan gaan tot de uitsluiting van de vereniging.
Bij alle LRV Recreatie-tochten, manifestaties en activiteiten zijn de Belgische resp. Federale
wetgevingen en decreten van toepassing en elkeen wordt geacht zich hierover te hebben
geïnformeerd, deze te kennen, te respecteren en toe te passen. Bij wetsovertredingen rijdt elke ruiter
en menner voor eigen rekening.
Bij mishandelingen of grove nalatigheden of fouten ten overstaan van het paard, de mederuiter of -
menner, beledigingen ten overstaan van mederuiters en -menners, organisatie, gastheren of

kaderleden kan door deze laatsten klacht neergelegd worden bij het LRV Recreatie-Bestuur.
Desgevallend mag de verantwoordelijke desbetreffend persoon verbieden om nog verder deel te
nemen in afwachting van het onderzoek en de eventuele sanctie door het LRV Recreatie-Bestuur.
Sancties kunnen bestaan uit een officiële waarschuwing resp. berisping welke zal geacteerd worden,
het verbod om gedurende een bepaalde tijd aan één of meerdere manifestaties en activiteiten deel te
nemen tot de uitsluiting uit de vereniging.
Bestuur
De vereniging wordt bestuurd door een kerngroep, voorgezeten door een voorzitter. De voorzitter is
verantwoordelijk voor de samenstelling van de kerngroep, roept de kerngroep samen, en stelt de
agenda vast.
Binnen de kerngroep is er minstens een penningmeester die de rekeningen beheert. De voorzitter en
de penningmeester samen hebben het beschikkingsrecht over de rekeningen.
De vereniging valt onder de koepel van de Landelijke Rijverenigingen. Alle reglementen en statuten
van de Landelijke Rijverenigingen zijn van toepassing op de vereniging.
Paarden
Paarden die deelnemen aan de activiteiten moeten uit stallingen komen waar de laatste dertig dagen
geen besmettelijke ziekte heeft geheerst. Bij het niet mededelen ervan kan, in geval van besmetting,
gesanctioneerd worden en – indien noodzakelijk - rechterlijke vervolging ingesteld worden.
Zieke, gekwetste of vermoeide paarden moeten terdege verzorgd worden en kunnen desgevallend
door de verantwoordelijke(n) verplicht worden de trektocht of wandeling te stoppen. Hetzelfde
geldt voor paarden waarvan het beslag of de staat van de voeten niet toelaat op een diervriendelijke
manier aan de tocht deel te nemen resp. de tocht verder te zetten.
Er wordt nooit opgestegen met paarden die gewond, uitgeput of ziek zijn, Onmiddellijk zal het
nodige gedaan worden om de eigenaar of een dierenarts te verwittigen en desgevallend zal de
verantwoordelijke de verplichting opleggen om de wandeling of trektocht te stoppen.
Alle paarden moeten een passend beslag hebben overeenkomstig het terrein of de indicaties van de
gids. Hoe dan ook moeten de hoeven verzorgd en in goede staat zijn zodat het dier er geen pijn of
hinder kan van ondervinden. Mocht het paard mank lopen dan zal de ruiter, in het belang van zijn
rijdier, zijn tocht of rit onmiddellijk staken.
In geval van betwisting zal een veearts bijgeroepen worden (op kosten van de eigenaar van het
desbetreffend paard) wiens diagnose onherroepelijk zal zijn.
Alle paarden van om het even welk ras mogen aan de activiteiten deel nemen.
Alle rijstijlen mogen gebruikt worden binnen de activiteiten voor zoverre deze geen gevaar
opleveren voor paard en ruiter en de mederuiters en –paarden niet storen of ervoor gevaarlijk
kunnen zijn.
De af te leggen afstanden moeten in verhouding staan tot de graad van training en de leeftijd van het
paard.

De snelheden zullen steeds getemporiseerd worden, met name een regelmatige afwisseling
inhouden van stap, draf en galop. Zo krijgt het paard de gelegenheid om op adem te komen en blijft
zowel voor paard als ruiter de activiteit aangenaam.
Bij haltes en overnachtingen zullen eerst de paarden verzorgd worden voordat de ruiters aan
zichzelf denken. Elke ruiter zal het comfort en welzijn van zijn paard(en) laten voorgaan op zijn
persoonlijke organisatie.
Het wederzijds respect van eenieders overtuiging in functie van rijvaardigheidstechnieken en
rijstijlen wordt als basisregel vooropgesteld
De paarden die een gevaar zouden kunnen opleveren voor de andere deelnemers worden verplicht
een merkteken te dragen:
 een rode strik op de staartwortel voor de paarden die “slaan”
 een rode strik op de maanvlecht of –top voor de paarden die “bijten”
 een witte strik op de staartwortel voor de hengsten
Kledij
De ruiter zal er steeds voor zorgen om – eveneens in zijn eigen rijstijl en voorkomen –
representatief te zijn voor zijn vereniging. Slordige en onverzorgde kledij dient vermeden te
worden.
Bij officiële manifestaties en activiteiten dient een representatieve en nette ruiterkledij gedragen te
worden.
Alhoewel niet wettelijk verplicht, is het dragen van een rijhelm ten stelligste aanbevolen. Doet men
dit niet, dan zijn de eventuele gevolgen steeds ten laste van de ruiter. Elke ruiter rijdt, voor wat de
veiligheidsvoorzieningen betreft, altijd voor eigen rekening.
Bescherming van de natuur
Vermijd plaatsen met een recreatieve bestemming zoals stranden, speelvijvers, visputten,
wandelbossen en fietspaden tenzij dit expliciet is toegelaten.
Ontzie kwetsbare natuurgebieden zoals jonge aanplantingen, landbouwgewas, weiden, tenzij een
ruiterpad erdoor loopt.
Verstoor het wild niet, zeker niet in de paartijd, tijdens het broeden, wanneer de jongen ter wereld
komen of worden gezoogd.
Hou in het jachtseizoen rekening met de jagers. Het onderhoud van hun jachtgebied is duur en is
eveneens te respecteren.
Er wordt nergens papier of afval achtergelaten. Na picknicks en haltes wordt het afval terug
meegenomen indien geen vuilbak voorhanden is.
In de bossen zal men enkel vuur maken indien dat op daartoe voorziene plaatsen expliciet is
toegelaten. In de bossen wordt niet gerookt.

Wettelijk aangegeven private wegen moeten gerespecteerd worden. Iedereen die – zelfs onvrijwillig
– door toedoen van de ruiter schade heeft opgelopen, moet vergoed worden.
Huisdieren en grazend vee mogen niet opgeschrikt worden.
Honden die de tocht begeleiden moeten steeds – overeenkomstig de wettelijke bepalingen – aan de
leiband worden gehouden. Eventuele ongevallen of problemen als gevolg van het niet naleven van
deze regel, zijn steeds ten laste van de eigenaar van het dier.
De natuurlijke stilte in een bos zal geëerbiedigd worden, bosaanplantingen en bomen zullen niet
beschadigd worden. Bij haltes zal steeds een bindlijn tussen de bomen worden getrokken zodat de
paarden de wortels, de takken en de boomschors niet kunnen beschadigen.
Wellevendheid
Op terreinen waar ruiterpaden zijn aangeduid is men verplicht deze te volgen. Het
verkeersreglement is steeds van toepassing op de openbare weg.
Vermijd veelvuldig gebruikte smalle fiets- en wandelpaden. Op deze manier zal geen ergernis
kunnen verwekt worden bij wandelaars of fietsers die hun pad vernield vinden na de doortocht van
een groep ruiters.
Inhalen en kruisen van andere ruiters, voetgangers en fietsers zal steeds op stap gebeuren.